21 Aralık 2016 Çarşamba

BÖLÜM 2



Nerede kalmıştık?

Sezon öncesi kampımızı hazırlık maçlarımızı yaparak tamamlamış bulunmaktayız. Durum şöyle;

* Taktiğimiz şimdilik hazır görünüyor,
* Oyuncularımızın kondisyonları bir hayli yüksek,
* Moral olarak son iki maçı kazanmamızın da eksiğiyle daha bir motiveler,
* Pozisyon olarak eksğimiz yok ancak kanatlardan şüpheliyim biraz, belki devre arası (tabi alabilirsek) ücretsiz bir kanat alabiliriz. Sonuçta lig düşmemeye oynuyoruz, kontradan hızlı adamlarla goller lazım bize. Dediğim gibi duruma göre ve şartlara göre alabiliriz. Belki de bu seneyi idare edebiliriz, önce performansları istatistikleri görelim.




Maçlar başlasın!!

Gazeteciler "heyecan var mı?" şeklinde bir soru yöneltti, olmaz mı be abicim olmaz mı? İlk maçımızı Niğde Bld. ile yapacağız. En sevmediğim şey sezon başındaki ilk 3 lig maçı. Rakip takımın ciddi manada istatistiklerini göremiyorum. "Nereden gol yemiş, asistler en çok nereden yapılmış, pasör oyuncular kimler ve kimlere markaj yapmalıyım" gibi soruların cevaplarını bulamıyorum. Maçın gidişatına göre yapmam gerekiyor bunları genellikle. Maç içinde rakip takım istatistiklerine girdiğinizde rakibinizin en detaylı rakamlarını görürsünüz. Rakip takım talimatlarını kesinlikle kendiniz yapın, yararını göreceksiniz. Ancak bunu yapmak için söylediğim istatistikleri biraz takip etmeniz gerekiyor. Mesela rakibin en çok pas alan ve isabetli pas atan oyuncusunu tespit edip ona markaj ya da rakip talimatı kullanırsanız, geçen maçta 8.00 ortalama ile oynayan adamı 6.10 ile oyundan çıkarttırabilirsiniz. Yalnız DİKKAT! Bu oyuncuya birebir markaj görevi vermeniz demek, görevi verdiğiniz oyuncunun mevkisini kaybetmesine yol açabilmeniz demektir. Pozisyonunu kaybedip rakibe büyük boşluklar verebilirsiniz. Yani yakın markaj da kesin çözüm değil. Bir çok kombinasyon var bunu yapabileceğiniz.

(1. Hafta) Niğde Bld 0 - 2 TSK





Deplasmanda temiz bir skor aldık. Rakip bizden az da olsa favoriydi ama güçlü bir rakip olduğunu söyleyemem. Bölüm 1'de Arif ile ilgili söylediğim şeyler gerçekten olacak gibi. Takımı sırtlıyor, arkadaşlarından pasları alıp güzel ve seri paslar dağıtıyor. TSK ile kariyer yapacaklara Arif'ten faydalanmalarını şiddetle öneririm. 

Beni asıl şaşırtan, ilk maçtan rakiple pişti olduk. Aynı dizilişi nasıl kullanabildi o kadar seçenekten enteresan. Neyse bu haftayı kayıpsız geçip lige moralli başladık. Mütevaziliğimizi koruyacak ve küme düşmeme hedefi ile oynamaya devam edeceğiz.


 (2.Hafta) Menemen Bld 1 - 1 TSK



Erman Kılıç'a özel önlem aldım bu maçta iyi oynayacağını tahmin ettiğim için. Hatta bunu başardım da ancak şu amatör penaltı bize engel oldu. Rahat alabileceğimiz maçta 1 puanla sahadan ayrılmak zorunda kaldık. Bu penaltılar canımızı yakmamalı. Daha bol gol atmalıyız. Taktik bir otursun görelim.


(3.hafta) 1461 Trabzon 0 - 2 TSK



Tahminimden iyi başladık lige. Yenilgiler veya beraberlikler serisi bekliyordum açıkçası.Bu maçtan rakibin iki MC'sine oyun kurma şansı tanımadık özel önlemler alarak. Puanlarını görüyorsunuz zaten. Bu maç için tek söylemek istediğim şey "ŞAHİN ARİF".


(4. hafta) TSK 1 - 4 Kırklarelispor



Eeee yakıştı mı şimdi bu? Yok yahu tutamadık herifleri. Bizim savunma bu maç döküldü. Maç antrenmanını takıma fazla güvenip "hücum organizasyonları" yapmıştım ama ne haddimeymiş? Bu beraberlik beni korkutuyor, umarım düşüşe geçmeyiz ve toparlarız. 


  (Ziraat Türkiye Kupası 2. Tur) TSK 2 - 1 Keçiörengücü



Sıkıcı bir maç oldu ama önemli olan turu geçmekti. Gruplara kalırsak on numara beş yıldız olacak. Paraya ihtiyaç var paraya! Arif önemsemedi bu maçı 70 de aldık oyundan. Dinlensin çocuk. Aslında rötasyon yapmayı düşünsüm ancak konu ciddi, gruplara gerçekten kalmam lazım riske atamazdım.



 (5. Hafta) Kayseri Erciyesspor 0 - 1 TSK



Böyle TSK yazınca da Türk Silahlı Kuvvetleri gibi oluyor ama her seferinde uzun uzun da yazmak istemiyorum. Neyse, bu haftayı da kayıpsız geçtik. Takım beni oldukça şaşırtıyor. Arif bu maçta da kayıpları oynadı ama neyse ki Yedek kanat oyuncumuz Emre Azim takıma önderlik etti. Skoru erken bulmamız iyi oldu çünkü onu atamasak daha da gol olmazdı bu maçta. "Sabaha kadar oynansa gol olmaz" tarzı maçlar vardır ya işte o cinstendi. Açıkçası ikinci yarı tamamen zamana oynadık. 

Zamana oynamak!

Zamana oynamak için neler yapabileceğinizden bahsetmek istiyorum biraz. Bir çoğunuz zaman geçirme taktiği yaparken şu hataya düşüyorsunuz; oyuncularınızı geriye çekiyor, savunmayı 5'liyor ve tamamen geriye yaslıyorsunuz oyuncuları. Buna gerek yok. Taktiki dizilişinizi koruyun. Tabi bu dediğim 4-3-3 gibi taktikler için geçerli değil. Zaman geçirmeye yönelik bir taktiki dizilişiniz olmak zorunda. Benim normal taktiğimi biliyorsunuz, zaten buna elverişli. Sadece "oyun anlayışı", "takım şekli" ve takım talimatlarında oynama yapıyorum. Bir de ekstra olarak forvetimi "tam forvet - hücum" şeklinde ayarlıyorum. Bu ayarları sizlere aşağıda vereceğim. Karşılığını mutlaka alırsınız. Ancak dediğim gibi benim kadrom bu dizilişe elverişli. Oyuncularıma göre kadro yaptım. Sizde bu taktik işlemeyebilir. Taktiğinizi nasıl yapmanız gerektiğini burada anlatmıştım.

Zaman geçirme taktiği yaparken dizilişimizi aynı tutup;


bu şekilde ayarladık. Takım talimatlarımız da yine aynı görselde yer alıyor. Forvetimize ise "tam forvet - hücum görevi" verdik ve özel ayarlardan;


Oyuncumuzun fiziki özellikleri 2. Lige göre iyi seviyede. Bu sayede top tutabiliyor ve fiziğini kullanabiliyor. Alt liglerde bu çok önemli. Eğer düşük liglerde takım yönetiyorsanız teknik özelliklerinden çok fiziksel özelliklerine bakın. Bitiriciliği 6-7 olan bir forvetin fiziği harika olsun, sizi tüm sene taşıyabilir. Bu her oyuncu için geçerli değil tabi ki. Bizim şansımıza elimizde Ozan gibi bir oyuncu var. Kendisinden memnunum şu anda. 



5 hafta bitti

Ligde 5 haftayı geride bıraktığımıza göre şu istatistiklere bakabiliriz artık. Gözlemcimizi "gelecek maç için görevlendir" seçeneğiyle görevlendirdiğimiz için rakip takım hakkında geniş çapta bilgi edinebiliyoruz. 



Örneğin gelecek maç Antalyaspor ile maçınız var (tabi ki benim yok), rakip takıma girip üst sekmeden "takım raporları" seçeneğini seçip "as kadro" ve "istatistikler" bölümüne sırasıyla giriyoruz. Gelen ekranda "Genel oyun" bölümünü göreceksiniz.Orada "başarılı pas" bölümü yer almakta orta bölümde. Aşağıdaki rakamlardan birine basın ve yukarıdaki görselde gördüğünüz ekran gelecek. Bu ekran size bu rakibiniz hakkında kilit pas atan oyuncuları, en çok pas hatası yapan oyuncuları vs gibi bir çok bilgiyi verecek. Yeşil çizgi ile belirttiğim bölge "pas girişimi sayısı", kırmızı bölge ise "başarılı pas" sayılarıdır. Şimdi biz diyelim Antalyaspor'la maç yapacağız, kime ne uygulamamız lazım bir bakalım hep birlikte;

Görseli büyültüp ekranınızın yanına alın ve bir yanında da yazıyı okumaya devam edin. Jean II Makoun kardeşimiz bir hayli pas trafiğinde bulunmuş. Belli ki oyun bu futbolcunun üzerinden dönüyor Antalyaspor'da. Bu oyuncu nerede oynar? DMC ya da MC'de. O halde bu oyuncuya DM oyuncularımızdan biri ile markaj yaptırabiliriz. Maç için gözlemleyeceğiz tabi ki, bakıyoruz ki oyuncumuz mevkisini kaybediyor, bu seçeneği kaldıracağız. Ayrıca rakip takım talimatlarından oyuncuya "sıkı markaj", "sert müdahale", "her zaman press" ve "zayıf ayak" seçeneğini işaretliyoruz. Artık ona top oynatıp oynatmamak sizin oyuncularınıza kalmış. Bende genelde işliyor bu. Tabi ki işlemediği ve büyük boşluklar verdiğimz de oluyor. Maçı geniş olarak izleyin. Önemli anlar yapmayın. Bu oyunu okumanızı önleyecektir, zaten pek bir müdahale şansınız olmuyor. Genelde goller oluyor "önemli anlar" seçeneğinde. Bir diğeri ise Chico isimli yine merkez ortasaha oyuncusu. Buna da anlattığım tarzda önlemler alabilirsiniz. Umarım size bir yol gösterebilmişimdir bu konuda.


(6-7-8-9. Haftalar - 2.Lig Kırmızı Grup)



Şu skorların temizliğine bir bakar mısınız? Yukarıda demin zaman geçirmeye yönelik bahsettiklerim nasılda işliyor takır takır. Helal olsun çocuklar diyorum, helal olsun! Aralarında ilk yarıda gol bulup ikinci yarı tamamen maça yattığımız karşılaşmalarda oldu, 0-0'a yatıp hızlı kontralarla gol bulduğumuz maçlarda oldu ki beni en çok mutlu eden goller bunlar. Hani hep başımıza gelir ya, maçta son 10-15 dakikaya girmişizdir, oyun kontrolü bizdedir ve gol atmamız lazımdır. Ama bir küçük hata da gol yer ve maçı kaybederiz. İşte o cinsten. Ama bu sefer bunu biz yapıyoruz, siz de yapın!


(10. hafta) TSK 2 - 2 Gümüşhanespor 


Yani tamam, takım beklediğimden iyi gidiyor, işler yolunda lideriz ancak 84'te de böyle gol yenmez be arkadaşım!


Şu savunmanın avanaklığına bakar mısınız! Dakika olmuş 84, 2-1 öndeyiz rakip korner kullanıyor, savunma toplanmış kale önüne ve markaja giden yok. 2 tane adam 6 pas alanının dışında bomboş. Adam Ronaldo gibi yükselip abanır gibi kafa vurdu kaleye. Neyse moral bozmak yok. Biz hala mütevaziyiz, hala küme düşmemek hedef.


(Ziraat Türkiye Kupası 3. Tur) Karşıyaka 1 - 0 TSK



Diyecek söz bulamıyorum, haketmedik bu skoru. Ne yaptıysak atamadık. Mahmut Temür'e özel önlem aldım aslında ama bu defa sökmedi. Adam gerçekten çok iyi oynadı. Bu sene kupaya veda ettik 3. turda, artık seneye...


(11-12-13-14-15-16-17. Haftalar - 2.Lig Kırmızı Grup)


Çok iyi gidiyor çok! Son 7 maçta sadece 1 malubiyet ve 1 beraberlik aldık. Malubiyet aldığım maçta rakip galibiyeti haketti, çok kötü oynadık. Son 15 dakika müdahalelerimle bir hayli baskı kurduk ama 1 tane atabildik. Sağlık olsun.



2.Bölüm sonuna gelirken;



Ligin şüphesiz flash ekibiyiz. Beklenmedik bir çıkış ve oyun gösteriyoruz sahada. Oyuncularımın hepsini tebrik ediyorum, ellerinden gelenin de fazlasını yapıyorlar. Şu anda 11 Aralık'tayız. Devre arasında kanat oyuncusu almayı düşünüyorum, tabi eğer şu ankilerden biraz daha üst seviyede bulabilirsem. Kira seçeneğine de gidebiliriz.




Kanat oyuncularımın ortalama maç puanlarını hiç beğenmiyorum. Kesinlikle takviye şart. Bir maç çok çok iyi, bir maç vasat oynuyorlar fakat buna rağmen iyiyiz. Daha iyisini arayacağız oyun olarak hep, felsefemiz bu.



3.Bölümde görüşmek üzere...



- - - - - - - - 




NOT 1 : Görsellere tıklayarak büyültebilirsiniz.

NOT 2 : Benim için sizin "düzeyli derecede" eleştirileriniz çok çok önemli. Tavsiyelerinizi, yorumlarınızı, olumlu/olumsuz her türlü eleştirilerinizi aşağıya yoruma ya da sayfamızın Twitter adresine bekliyorum.

0 yorum:

Yorum Gönder