28 Eylül 2018 Cuma

FM 2019 (Yenilenen Taktik Ayarları)



Futbol felsefeniz, nasıl bir menajer olduğunuzu belirler; Football Manager 2019'da taktik sistemi yenilendi. 
Son birkaç yıldır taktik ve özellikle oyuncu rolleri konularına o kadar çok ekleme yaptık ki ikisinin de önemi hem FM'de hem de gerçek dünyada arttı; ancak yaptığımız ve yapmak istediğimiz tüm bu eklemeleri size, yani menajerlere hakkıyla anlatamadığımızı hissettik. Bir başka deyişle parmaklarının ucundaki güçten en iyi şekilde yararlanmanızı ve bu yıl yapmak istediğimiz yeniliklere ayak uydurmanızı amaçlıyoruz.

FM19'un taktik oluşturma aracını kullanırken fark edeceğiniz ilk şey, aralarında "Gegenpress", "Tiki-taka" ve "Catenaccio"nun da olduğu pek çok futbol taktiğini yansıtan taktik tarzları olacak. Taktik ekranına ilk tıkladığınızda, mevcut tarzların ve açıklamalarının listesiyle birlikte, kendi tarzınızı oluşturma ya da asistanınızdan sizin için bir tarz seçmesini isteme seçeneklerine sahip olacaksınız. Bir tarz seçtiğinizde, o tarzla ilgili takım direktifleri ve en uygun formasyonu göreceksiniz; bundan sonra bir formasyon seçip taktik oluşturma işlemini tamamlayabilirsiniz. Oyuncu rollerinin, seçtiğiniz taktik tarzına uygun şekilde belirlenmiş olduğunu fark edeceksiniz; tabii ki seçtiğiniz formasyonla başka bir tarzı birlikte kullanmak isterseniz bu roller ve formasyon üzerinde de oynamalar yapabilirsiniz.



Ayrıca oyunun üç farklı evresine göre (top sizdeyken, atak ve defans arasında geçiş yaparken ve top sizde değilken) takımına özel direktifler verebilirsiniz. Bir başka deyişle, taktik modülünde artık bir sürü yeni direktif var.



Şimdi, bu yeni seçeneklerden bazılarına göz atalım.
Takımınız topu kaybettiğinde, daha ofansif oynamalarını ve "kontratak" yaparak topu rakipten hemen almayı denemelerini isteyebilirsiniz. Ya da rakibin kontratağından etkilenmemesi için takımınızı defansta tutacak "toplan" seçeneğini kullanabilirsiniz. Top takımınıza geçtiğinde de bu direktifleri kullanmanız mümkün; rakibin defansındaki boşluklardan hemen yararlanmak için kontratak ya da topa sahip olma odaklı bir taktik tarzına uygun "formasyonu koru" seçeneğini kullanabilirsiniz.

"Geçiş" menüsü, kalecinin topu oyuna sokması için bir dizi seçenek içeriyor. Kalecinin topu oyuna sokma hızı, sahanın neresini ya da hangi oyuncuyu hedeflediği ve topu oyuna sokarken kullandığı yöntem tamamen sizin denetiminizde.


"Top bizde" seçenekleri saldırı niyetine odaklanır: atak genişliği, oyun yaklaşımı ve üçüncü çeyrekte topla yaptıklarınız. Buradaki yeni "duran topa oyna" seçeneği, takımın özellikle topun durduğu anlardan verim alması için yararlı olabilir.


"Top rakipte" seçenekleri, oyunun defansif öğelerine odaklanır; örneğin defansif formasyonunuz, markaj ve mücadele seçenekleri. Yenilikler arasında, taktik sahasındaki ilgili okları çekerek angajman ve defans hatlarını belirleme özelliği yer alıyor. Pres yapma yoğunluğu ve defans genişliği de benzer göstergeler yardımıyla ayarlanabilir.



Ek olarak, bu yıl eklenen yeni oyuncu rollerinden söz edelim: İleri Pres, rakibin defans hattında baskı kurarak forvetin pres yapmasını ve rakibin topla geçirdiği zamanı azaltmasını sağlayacak şekilde tasarlandı. Defansif olarak, Doğrudan Bek ve Doğrudan Orta Bek ana olarak temel savunmaya odaklanan ve nadiren atak bölgesine geçen roller.


Mentalite terimlerinde de değişikliğe giderek her bir mentalitenin işlevini daha da netleştirmek istedik. Seçilebilecek mentalite sayısı hâlâ yedi; ancak Kapsa, Karşıla (bunu artık geçiş direktiflerinde ayarlayabilirsiniz), Kontrol ve Aşırı Yükle veda ettiğimiz, Gayet Defansif, Temkinli, Pozitif ve Gayet Ofansif gibi mentalitelere merhaba diyoruz. Tüm bunlar oyun içinde çok net olarak açıklandı; yani her bir mentalitenin nasıl kullanılabileceğini kolayca öğrenebilirsiniz.

Taktik tarzınız, takım ve oyuncu direktifleri, oyuncu rolleri bir araya geldiğinde, FM19'da başarının anahtarını oluşturuyor. Taktik seçimlerinizi uygun şekilde yapmanız ve direktiflerinizin, mentalitenin ve oyuncu rollerinin seçtiğiniz taktik tarzını yansıtmasını sağlamanız çok önemli.

Geçtiğimiz yıl, maç öncesi brifingini tanıtmıştık; FM19 için bu özelliği geliştirdik. Öncelikle, brifingin kullanımının kolaylaştığını ve takımınızla konuşurken daha net ve daha fazla seçenek sahibi olduğunuzu göreceksiniz. Asistan menajeriniz de konuşulabilecek konular önerecek.
FM19'daki yeni taktik uygulamaları oyuncularınıza direktif verme ve futbol vizyonunuzu hayata geçirme konusunda gerçekten büyük bir adım oluşturuyor. Taktik Tarzları, yeni direktifler, yeni oyuncu rolleri ve yenilenmiş maç öncesi brifingi, futbol felsefenizi yaratmak için size daha fazla araç sunuyor.

2 yorum: