3 Aralık 2014 Çarşamba

Hangi taktiğe / Hangi taktikle / Nasıl oynamalıyım?

Çoğumuz bu konuda sıkıntı çekiyor; acaba kapanan takımları nasıl açarım, hangi taktikle savunma yapmalıyım gibi soru işaretleri oluyor kafalarda. Bugün sizlere bununla ilgili bir kaç ipucu vermeye çalışacağım.

Özellikle güçlü bir takımla oynuyorsanız genelde karşınızdaki rakipler Ön Liberolu taktikle çıkacaktır karşınıza. Dörtlü savunma / iki ön libero ya da Dörtlü savunma / bir Ön Libero şeklinde dizilebilirler. Maçtan önce gözlemcinizi rakip takıma gönderdiğinizde maç günü size hangi taktikle oynayacağını söyleyecektir. Demin saydığım dizilimler ile çıktıysa yapmanız gereken tek şey sahaya 4-3-3 taktiği ile çıkmak.Yani rakip takım kendi sahasında ne kadar kalabalıksa sizde okadar kalabalık olacaksınız.




İki örnek olarak şu görüntüleri verebilirim sizlere.

Eğer rakip AMC' li oynuyorsa yani oyun kuruculu, mutlaka bir ön liberonuz olsun. Veyahut rakip 4-1-2-2-1 kanatlı sistem ile karşınıza çıktıysa sizde aynı şekilde çıkabilirsiniz.

Rakibin ön liberosu teknik, vizyon ve pas verme konusunda başarılı bir oyuncu ise orta sahadaki merkez oyuncularınızdan markaj ve buna bağlı özellikleri iyi olan bir oyuncunuz ile yakın takip yaptırabilirsiniz. Böylece bu ön liberonun sağa sola pas yapmasını önleyebilirsiniz bir nebzede olsa. Böylece atakları başlamadan bitirmiş olur karşı atağa dönüştürebilirsiniz.

DİKKAT!!  Hepinizin başına gelmiştir. Maça harika başlarsınız, iki farklı öne geçersiniz ve her şey güzel gitmektedir. İkinci yarı bir başlar ve maç bir anda sizin kalenizin önünde geçmektedir. Sizde oturur kafayı yersiniz, oyuna saydırmaya başlarsınız :) 

Arkadaşlar bunun nedenlerinden biri şudur ki; karşı teknik direktör odun değil sonuçta onunda özellikleri var. Siz nasıl oyunu okuyabiliyorsanız o da aynı şekilde taktiki değişiklikler yapabiliyor. Maç sırasında karşı takım taktiki dizilişini  gösteren ekranı hep bi kenarda açık tutalım. Bu bize anlık taktiki değişimlerini gösterecektir. 



Diyelim ki 2 ön libero ve 4 defans ile sahaya çıkmışlar. Yani Allah'ını seven defansa gelsin diyor herif. Siz 4-3-3 ile başlayabilirsiniz. İkinci yarı bir ön liberoyu öne kaydırabilir, yine 4-3-3 devam edebilir ya da 4-1-2-2-1'e dönebilirsiniz. 

Şimdi sizlere 3 adet taktik vereceğim. Birisi 4-3-3, birisi 4-1-2-2-1 Kanatlı sistem, diğeri ise 2 Ön liberolu kontraatak sistemi. 

İndirmek için tıklayınız

 

0 yorum:

Yorum Gönder